rene van hulst

Information

This article was written on 19 Jul 2017, and is filled under Thoughts, Vision.

Status change

Status change is het nieuwe status quo.

Verandering is simpelweg van alle tijd. Voeg daar een aantal fundamentele (vaak disruptieve) systeemveranderingen aan toe en het wordt voor geen enkele organisatie, in geen enkel vakgebied makkelijk om te overleven. Dat geldt net zo zeer voor ons als individu. Alle schijnbare zekerheden blijken plots een stuk minder waard te zijn. Steeds vaker komt het op het eigen ondernemerschap en eigen inititief aan.

Dat is best wennen voor generaties die opgevoed zijn vanuit de context van de vaste baan van hun ouders en voor hun kinderen die nu als begin twintigers de wereld veroveren. Veelal wordt de studie gecombineerd met reizen en de vrijheid van eigen beslissingen. Ergens in hun leven ontstaat echter de ouderwetse reflex van huisje/boompje/beestje. De verworven vrijheid wordt opgegeven voor de ogenschijnlijke zekerheid van een vast arbeidscontract. Helaas omdat de instituten die juist die status change zouden moeten oppakken, krampachtig vasthouden aan diezelfde oude zekerheden. Een oprechte Catch 22 situatie.

Als we status change zouden omarmen weten we dat de schijnzekerheden niet meer dan dat zijn. Dat hypotheekverstrekking op basis van inkomen ook voor ZZP’ers mogelijk zou moeten zijn want het gevraagde papiertje arbeidscontract is niet meer relevant. Dat omdenken in onze manier van zijn is cruciaal. Het omarmen van status change bepaalt of we als maatschappij, organisatie en individu kunnen overleven op een fijne, gezonde manier.

Her en der komen de nieuwe initiatieven tot leven. Verzamelen ZZP’ers zich in jointly’s van waaruit gemeenschappelijke investeringen gedaan kunnen worden, die ook richting hypotheek- of arbeidsongeschiktheid-aanbieders een positie kunnen innemen. Het zijn nieuwe manieren om met de eisen van de oude systemen om te gaan. Kortom, we zijn er nog niet echt en tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat als we de status change niet echt en oprecht omarmen het alleen maar moeilijk blijft gaan. Het gevecht tegen de oude orde is bijna gedoemd te mislukken. Daarom een pleidooi voor een nieuwe orde. Gewoon naast de oude. Door een oproep te doen aan gelijkgestemden. Samen maken we die nieuwe wereld. Bottom up en stapje voor stapje. Al doende leren we hoe we status change kunnen worden!

Leave a Reply

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com